Van brandstof naar glasvezel

Van brandstof naar glasvezel | Fore Freedom


Zakelijke glasvezelprovider Fore Freedom hergebruikt brandstofleidingen: win-win voor mens en milieu


Zes kilometer in vijftig minuten

Fore Freedom bedacht een innovatieve oplossing om de sterke stalen brandstofleidingen te hergebruiken voor de aanleg van glasvezelverbindingen. Door de lege brandstofleidingen een nieuwe bestemming te geven is het mogelijk locaties die eerder buiten bereik bleven van glasvezel kostenefficiënt aan te sluiten.


Duurzaam in meer dan een opzicht

Het hergebruik van stalen brandstofleidingen is niet alleen duurzaam omdat bestaande resources worden benut. Het scheelt overlast door graafwerkzaamheden en voorkomt ook extra CO2-uitstoot van graafmachines. De leidingen doorkruisen grote delen van Nederland, ook landelijke gebieden waar de infrastructuur niet zo fijnmazig is. Dit maakt het mogelijk voor Fore Freedom om ook locaties in moeilijk bereikbare gebieden te ontsluiten. De aanleg van die verbindingen zou zonder deze innovatie vaak economisch niet haalbaar zijn.


Ingenieus systeem

In Nederland ligt ongeveer 450 kilometer aan actief gebruikte pijpleidingen voor het vervoer van brandstof naar diverse locaties. Omdat de brandstofleidingen groter zijn dan de normale mantelbuizen voor glasvezel, bedacht Fore Freedom een ingenieus systeem om de kabels erdoorheen te blazen.


in alle opzichten een win-winsituatie

Edwin de Raadt, directeur/aandeelhouder van Fore Freedom: “Onze huisaannemer I-Conn, is ook aannemer om deze brandstofleidingen te amoveren, hierdoor kwam de gedachte van het hergebruik op. Na een succesvolle test hebben we besloten meer van deze trajecten te gaan ombouwen naar telecomroutes.”


Over Fore Freedom

Fore Freedom is leverancier van open glasvezelnetwerken voor de zakelijke markt in Nederland. De diensten en netwerken zijn van elkaar gescheiden waardoor de eindgebruiker van keuzevrijheid (in providers en dienstenleveranciers) geniet. De glasvezelnetwerken van Fore Freedom worden veelal in collectiefverband aangelegd zodat de infrastructuur voor meerdere zakelijke partijen bereikbaar wordt.